brunbjörn, björn, äldre landbjörn, Uʹrsus aʹrctos, art i familjen björnar. Den finns i Europa, i nordvästra Nordamerika och i Asien. De nordamerikanska underarterna ses ibland som egna arter.

Brunbjörn är den mest välkända och spridda björnarten. Den är 130–280 cm lång och väger 60–780 kg. Hanarna väger betydligt mer än honorna, och vissa underarter är betydligt större än andra. De största underarterna är grizzlybjörn och kodiakbjörn. I Sverige blir brunbjörnar 130–250 cm långa; hanar väger 100–315 kg och honor 60–200 kg.

Brunbjörn

(80 av 789 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Curt Nordström
  • Ragnar Hall
  • Torbjörn Ebenhard

Litteraturanvisning

J.E. Swenson, V. Sahlén, S. Brunberg & J. Kindberg Björnen i Sverige – kunskapsläget i dag. Slutrapportering från Skandinaviska Björnprojektet till Naturvårdsverket (Viltforskningskommitten). Skandinaviska Björnprojektet Rapport 2008-6 (2008)
Källangivelse
Nationalencyklopedin, brunbjörn. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/brunbjörn