(1 av 1 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Klassisk musik

Den äldsta musik som kan betecknas som italiensk härstammar från tiden för utformningen av den katolska kyrkans liturgi. Framväxten skedde sedan kyrkan blivit erkänd på 300-talet i olika så kallade koraldialekter, den gammalromerska, den beneventanska och den ambrosianska.

Att påven Gregorius den store kring år 600 skulle ha spelat någon avgörande roll för utformandet av den repertoar som återfinns i de äldsta notkällorna (ca 800–1 000) och som fått sitt namn, gregoriansk sång, efter honom, betvivlas i dag starkt.

Guido från

(81 av 1168 ord)

Folkmusik

Den italienska folkmusiken har i stort fyra stilistiska huvudregioner: ett medelhavsområde, ett centralt, ett

(14 av 94 ord)

Populärmusik

Den italienska musiken har en ovanlig utvecklingshistoria såtillvida att gränsen mellan konst- och populärmusik länge var flytande. Dessutom har Italien aldrig haft en nationalromantisk period som många andra länder, där man försökt lyfta fram och bevara traditionella stilar. Operan har blivit Italiens kulturella identitet, medan de många regionala musiktraditionerna sällan uppmärksammas och för många är helt okända.

Melodier från bel canto-operor och napolitanska sånger (canzone napoletana) blev enormt populära under 1800-talet och spreds via resande musiksällskap, mässingsorkestrar och sånggrupper genom

(80 av 745 ord)

Medverkande

  • Anders Wiklund
  • Johanna Broman Åkesson
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Musik. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/italien/musik