Det finns vinodlingar i nästan hela Italien. Eftersom Italiens klimat varierar från norr till söder är det

(17 av 121 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Norra Italien

Mer än hälften av kvalitetsvinerna produceras i norra delen av landet. Längst upp i nordväst ligger Italiens minsta område Valle d'Aosta med höga bergsluttningar och svalt klimat. En del av vingårdarna ligger på så hög höjd som 1 200 meter över havet. Vinlusen klarar inte av så höga höjder vilket innebär att vinrankorna inte behöver ympas. Merparten av arealen får användas för DOC-viner. Trots att Valle d'Aosta är så litet odlas många druvsorter vilket innebär stor variationsrikedom bland vinerna. Bra rödviner görs av Nebbiolo

(84 av 1624 ord)

Centrala Italien

I västra delen av mellersta Italien är Toscana mest berömt. Här finns flera DOCG, DOC och några IGT. Den mest odlade druvan är röda Sangiovese, följt av vita Trebbiano. Många producenter väljer beteckningen IGT Toscana även för sina kvalitetsviner. Under slutet av 1900-talet var det ett stort intresse för internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah i Toscana. Nu är det i stället intresset för lokala traditionella druvor som ökar.

Toscana är berömt för de högklassiga röda DOCG-vinerna Chianti, Brunello di

(82 av 572 ord)

Södra Italien och öarna

Södra Italien har en oerhört omfattande vinproduktion trots att arealen vingårdar har minskat kraftigt under de senaste decennierna. Många viner är mycket enkla och används i stor utsträckning för framställning av vermouth. På vissa håll tycks framställningsmetoderna inte ha utvecklats sedan romartiden. Stora arealer av de sämsta vinodlingarna har dock plöjts upp och allt bättre och prisvärda viner kommer härifrån.

Kampanien har några DOCG, något tiotal DOC och något tiotal IGT. Knappt 20 procent av vinerna har DOC eller DOCG. Den mest

(82 av 958 ord)

Medverkande

  • Urban Laurin
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Vinområden. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/italienska-viner/vinområden