kräftor, de sötvattenlevande arterna inom kräftdjursgruppen Astacura (humrar och kräftor). I

(11 av 25 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Mathistoria

Medan flodkräftor under medeltiden var populär föda i t.ex. Tyskland, där de bl.a. i stora mängder förtärdes som fastemat i klostren, finns inga uppgifter om ätandet av kräftor i Skandinavien före 1504 (danska hovet). Nordbornas negativa attityd till skaldjur över huvud taget torde vara

(44 av 310 ord)

Medverkande

  • Jan-Öjvind Swahn
  • Pehr H. Enckell

Litteraturanvisning

G. Berg, ”Kräftorna i svensk matkultur”, Fataburen 1962;
L.O. Lagerqvist & E. Nathorst-Böös, En liten bok om kräftor ( 1980).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, kräftor. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/kräftor