kronhjort, Ceʹrvus eʹlaphus, art i hovdjursfamiljen hjortdjur. Den förekommer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern och stora delar av Asien samt i Nordamerika och delas upp på ca 12 underarter, av vilka några ibland urskiljs som egna arter. Kronhjort är 165–265 cm lång med 10–27 cm lång svans, har en mankhöjd av 75–150 cm och en vikt av 75–340 kg. Hanar är avsevärt större än honor. De största underarterna finns i Nordamerika och i Tian Shan-bergen i östra

(76 av 539 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Curt Nordström
  • Jan-Öjvind Swahn
  • Ragnar Hall
Källangivelse
Nationalencyklopedin, kronhjort. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/kronhjort