spanska viner framställdes av fenicierna redan före vår tideräknings början. Under medeltiden, då Spanien behärskades av morerna, ödelades många av landets vingårdar; åtskilliga överlevde dock. Den moderna

(27 av 189 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Druvor

I Spanien görs vin av ca 600 druvsorter; de flesta är inhemska, men en del

(15 av 106 ord)

Vinlagstiftning

Den spanska vinlagen är av samma modell som den franska och den italienska. Det är vinernas ursprung, druvsort och tillverkningsmetod snarare än deras kvalitet som garanteras. En stor del av Spaniens viner är enkelt bordsvin, vino de mesa, som till betydande del går till destillation. Ett bordsvin har normalt inte uppgifter om årgång, druvor eller ursprung på etiketten. Spaniens lantvin kallas vino

(62 av 439 ord)

Områden och produktion

Det finns många erkända vindistrikt i Spanien. Katalonien i nordöstra Spanien har några av landets mest intressanta områden för röda viner av klass, och har 11 stycken DO. Det berömda Penedés i nordöst (väster och söder om Barcelona) är mest känt för mousserande viner, som görs med den traditionella champagnemetoden, vilket innebär att vinet jäser en andra gång på den flaska som det sedan säljs i. I Spanien kallas denna metod för CAVA. Det görs även stilla röda och vita viner

(80 av 618 ord)

Medverkande

  • Urban Laurin

Litteraturanvisning

H. Duijker, The Wine Atlas of Spain and Traveller’s Guide to the Vineyards ( 1992).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, spanska viner. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/spanska-viner