te (nederländska thee, ytterst av sydkinesisk min-dialekt te), Cameʹllia sineʹnsis (syn. Theʹa sineʹnsis), art i familjen teväxter och den dryck som lagas av teblad och kokande vatten. Det är ett som vildväxande

(32 av 225 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?
  • Författare:
  • Olle G. Olsson

Odling och beredning

Te odlas i subtropiska och tropiska regioner på bevattnade bergssluttningar. Arten är frostkänslig och kräver ett varmt klimat med temperaturer från 16–20 °C och milda vintrar. Jordmånen bör vara sur, väldränerad och ha tillgång på aluminium.

Tebusken förökas vanligen med sticklingar. Buskarna skördas från det tolfte till det sextonde året.

(49 av 345 ord)
  • Författare:
  • Birger Granström
  • Shu-Chin Hysing

Produktion och handel

Sedan 1960-talet har teproduktionen i världen femdubblats. Ökningen beror dels på att den odlade arealen har ökat, dels på en

(20 av 136 ord)
  • Författare:
  • Torsten Hägerstrand

Historik

I Kina har te antagligen druckits sedan långt före vår tideräknings början. Enligt legenden upptäcktes te av den mytologiska kejsaren Shen Nong 2737 f.Kr. då några torkade blad av te råkade falla i vattnet som kokades till kejsaren. Shen Nong fann drycken uppfriskande och spred bruket av te i kejsardömet. Faktiska belägg för användningen

(54 av 380 ord)
  • Författare:
  • Jan-Öjvind Swahn
  • Shu-Chin Hysing
Källangivelse
Nationalencyklopedin, te. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/te