Landet kom sent med i den europeiska chartervågen. År 1960 hade man totalt 94 000 utländska besökare, en siffra som ökade till 500 000 1970. År 1993 anlände 6,5 miljoner turister och 2015 var siffran 39,5 miljoner. Turistintäkterna uppgår till nästan 15 procent av exportintäkterna.

Turkiet har goda förutsättningar för turism med kuster, bergsområden och mångkulturella städer, t.ex. Istanbul och Izmir. Många charterresor går direkt till badturismens resmål utefter medelhavskusten. Men den naturliga startpunkten för en resa i Turkiet är Istanbul, en av

(80 av 860 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Tove Janson Borglund
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Turism och gastronomi. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/turkiet/näringsliv/turism-och-gastronomi