Ukrainakonflikten, Ukrainakrigetpolitisk och militär konflikt mellan Ukraina och Ryssland

(10 av 23 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Rysk annektering av Krim

Det har funnits en långvarig motsättning mellan Ukraina och Ryssland angående halvön Krim. Dessa har framför allt varit kopplade till den i Sevastopol belägna svartahavsflottans tillhörighet, men också till hela halvöns politisk-administrativa status.

Den latenta konflikten om Krim blev reell efter en ukrainsk revolution i februari 2014, då den ryskvänlige ukrainske presidenten Viktor Janukovytj avsattes och en Europaorienterad opposition tog makten i Kiev (se Euromajdan). Som svar etablerades några dagar

(70 av 500 ord)

Separatister i östra Ukraina

I samband med Rysslands annektering av Krim 2014 besatte lokala paramilitära grupper med ryskt stöd offentliga byggnader i ett 15-tal städer i den del av östligaste Ukraina som geografiskt går under namnet Donbass. I länen Donetsk och Luhansk utropade separatisterna dessa områden till folkrepubliker.

image/jpeg

Ukrainakonflikten. Proryska aktivister ockuperar

(50 av 352 ord)

Minskavtalen

I september 2014 slöts ett avtal om eldupphör (Minsk I) under överinseende av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). I anslutning till avtalet påtalade Amnesty International att flera krigsbrott hade begåtts på respektive sida av konflikten. Trots avtalet intensifierades striderna inför revideringen av eldupphöravtalet i februari 2015, då proryska separatister intog staden Debaltseve, som i stor utsträckning också förstördes.

Antalet stridande ukrainska separatister var

(66 av 465 ord)

Upptrappning och rysk invasion

Med start under hösten 2021 drog Ryssland samman över 100 000 soldater längs den rysk–ukrainska gränsen och ytterligare ryska trupper skickades till Belarus för en gemensam militärövning. I början av 2022 trappades konflikten kring Luhansk och Donetsk upp och farhågorna om en rysk invasion av Ukraina växte.

Ryssland ställde en rad säkerhetspolitiska krav för att gå med på en avspänning, bland annat att inga fler länder ska accepteras som medlemmar i Nato och att Nato förbinder sig att inte placera vapen eller utländska

(83 av 920 ord)

Medverkande

  • Anders Hansson
  • Frans af Schmidt
  • Martin Kragh
  • Torgny Hinnemo
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Ukrainakonflikten. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/ukrainakonflikten