vattenbuffel, buffel, indisk buffel, Buʹbalus buʹbalis, art i underfamiljen oxdjur. Den är 240–300 cm lång, med en mankhöjd av 150–190 cm, och kan väga upp till 1,2 ton. Tamformen är betydligt mindre. Pälsen är kort och askgrå–svart med glesa, längre hår. Hornen är kraftiga och svängda åt sidorna och bakåt; de kan mäta 120 cm längs ytterkanten och är de längsta bland oxdjur. Arten lever i fuktiga gräsområden,

(68 av 480 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Josefine Lärn-Nilsson
  • Ragnar Hall
Källangivelse
Nationalencyklopedin, vattenbuffel. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/vattenbuffel