(1 av 1 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Vitamin A

Vitamin A förekommer i kroppen framför allt lagrat i levern som retinol, en primär alkohol. I kosten förekommer retinol i animaliska livsmedel, där lever och inälvsmat, ägg, margarin och mejeriprodukter är viktiga källor. I vegetabilier förekommer i stället ett antal fettlösliga förstadier till A-vitamin, karotenoider, av vilka

(44 av 309 ord)

Vitamin D

Vitamin D förekommer i främst två former, D2 och D3. (Vitamin D1 finns inte, eftersom den substans som fick denna beteckning visade sig vara en blandning av flera komponenter med D-vitaminaktivitet.)

D3, kolekalciferol, är den vanligaste formen i födan. I kosten förekommer vitamin D3 främst i mejeriprodukter samt i ägg

(50 av 388 ord)

Vitamin E

Vitamin E är samlingsnamn för vissa tokoferoler med varierande biologisk aktivitet. Den vanligaste formen är alfa-tokoferol. E-vitamin förekommer främst i vegetabiliska livsmedel och

(23 av 158 ord)

Vitamin K

Vitamin K, koagulationsvitamin, har betydelse för blodets koagulation. Det förekommer i två former som båda är fettlösliga. K1, fyllokinon, förekommer i gröna bladgrönsaker,

(23 av 171 ord)

Medverkande

  • Lars Ellegård
  • Leif Hambraeus
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Fettlösliga vitaminer. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/vitaminer/fettlösliga-vitaminer