Fettlösliga vitaminer
Vitamin A
Vitamin A förekommer i kroppen framför allt lagrat i levern som retinol, en primär alkohol. I kosten förekommer retinol i animaliska livsmedel, där lever och inälvsmat, ägg, margarin och mejeriprodukter är viktiga källor. I vegetabilier förekommer i stället ett antal fettlösliga förstadier till A-vitamin, karotenoider, av vilka betakaroten
(48 av 315 ord)Vitamin D
Vitamin D förekommer i främst två former, D2 och D3. (Vitamin D1 finns inte, eftersom den substans som fick denna beteckning visade sig vara en blandning av flera komponenter med D-vitaminaktivitet.)
D3, kolekalciferol, är den vanligaste formen i födan. I kosten förekommer vitamin D3 främst i mejeriprodukter samt i ägg
(50 av 389 ord)Vitamin E
Vitamin E är samlingsnamn för vissa tokoferoler med varierande biologisk aktivitet. Den vanligaste formen är alfa-tokoferol. E-vitamin förekommer främst i vegetabiliska livsmedel och
(23 av 158 ord)Vitamin K
Vitamin K, koagulationsvitamin, har betydelse för blodets koagulation. Det förekommer i två former som båda är fettlösliga. K1, fyllokinon, förekommer i gröna bladgrönsaker, till
(24 av 173 ord)