whisky [wiʹski eller viʹsky] (engelska, av gaeliska uisge-beatha, ungefär ’livets vatten’, av uisge ’vatten’ och beatha ’liv’), på Irland och i USA vanligen whiskey, spritdryck gjord av spannmål, lagrad på ekfat, och som ursprungligen härstammar från Skottland och Irland. Alkoholhalten i whisky är oftast 40 %, ibland högre. EU:s lagstiftning kräver minst tre års lagring på ekfat för att spriten skall få betecknas som whisky.

Det finns tre huvudtyper av skotsk whisky: grainwhisky, som görs av en jäsbar vört till största

(80 av 775 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Historia

Whiskyframställningens historia är höljd i dunkel och omgiven av föga tillförlitliga sägner. Möjligt är att tillverkningen inleddes av munkar på Irland och överfördes därifrån till

(25 av 175 ord)

Medverkande

  • Freddi Byrenius
  • Jan-Öjvind Swahn
  • Urban Laurin

Litteraturanvisning

F. Byrenius & H. Wiechel, Whisky: En gränslös dryck (3:e upplagan 1998).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, whisky. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/whisky