Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

bouillabaisse

bouillabaisse [bujabɛ:ʹs] (franska, av bouillir ’koka’, ’sjuda’ och abaisser ’sänka ner’, alltså egentligen ’det som man lägger ned i kok’), fisksoppa från Provence, särskilt Marseille, gjord på bl.a. skaldjur, bitar av fisk, lök och krossade tomater samt kryddad med vitlök, timjan, fänkål och saffran.

Soppan slås i tallriken över torrt bröd eller serveras med vitlöksstekta brödskivor och rouille. Bouillabaisse var från början en sorts ”hastmat”, som åts av provensalska fiskare nere vid stranden när de återvänt från sitt fiske, varvid de använde de sämre fiskar som det inte lönade sig att föra till torgs.

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.