Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

eter

eter (ytterst av grek aithēʹr ’den övre, renare luften’), vardaglig benämning på dietyleter, (C2H5)2O, en färglös vätska med karakteristisk lukt och låg kokpunkt, 34,5 °C. Den är brännbar och bildar explosiva blandningar med luft.

Dietyleter är, liksom andra alifatiska etrar, kemiskt resistent och används därför som lösningsmedel i organisk syntes och som extraktionsmedel för organiska föreningar av skilda slag. Absolut eter är dietyleter som befriats från de sista spåren vatten genom torkning över exempelvis natriumtråd. Dietyleter framställs bl.a. genom dehydratisering av etanol med

Medverkande

Kenneth Messeter

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.