Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

fritering

fritering (av fritera, bildning till franska frit, perfekt participformen av frire ’koka i olja’) innebär att man i en stor mängd fett (flottyr eller frityr) upphettar ett livsmedel tills det får fin färg.

Som fett kan användas matolja, flott, kokosfett, ister, njurtalg osv. Vissa råvaror, särskilt räkor och havskräftstjärtar, kan doppas i en frityrsmet, av bl.a. vetemjöl, matolja, ägg och kryddor, före friteringen. Denna smet bildar ett knaprigt hölje kring råvaran. Under uppvärmningen tar råvaran upp en viss mängd fett samt avger vatten

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.