Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

gastroenterologi

gastroenterologiʹ (nylat. gastro­entero­logiʹa, av gastro-, grekiska eʹnteron ’tarm’ och -logiʹa ’-lära’, ’-vetenskap’, av loʹgos ’ord’), läran om magsäcken och tarmen, som medicinskt specialistområde diagnostik och behandling av sjukdomar i mag–tarmkanalen, lever, gallvägar och bukspottkörtel samt förebyggande åtgärder mot dessa sjukdomar.

De vanligaste tillstånden inom gastroenterologin är matstrupes- och magsårssjukdomar, rubbat näringsupptag (på grund av t.ex. celiaki, kronisk bukspottkörtelinflammation), sjukdomar i gallblåsa och gallgångar, inflammatoriska tarmsjukdomar (t.ex. Crohns sjukdom och ulcerös kolit), akuta och kroniska leversjukdomar och skrumplever (levercirros). Störningar i magsäckens och tarmens muskelrörelser (motorikstörningar), förändrad bakterieflora i tarmen och

Medverkande

Åke Danielsson

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.