Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

konfekt

konfekt (medeltidslatin confeʹctum egentligen ’det förfärdigade’, av latin confiʹcio ’förfärdiga’, ’tillverka’, ’framställa’), finare sötsak, vanligen av choklad, med olika slags fyllning, eller av marsipan.

Konfektens betydelse i gången tid sammanhänger med att sockerprodukter var ovanliga och dyrbara, och den var förr särskilt förknippad med livets och årets högtider. Vid barndop, bröllop och begravningar i borgerliga kretsar var det brukligt att gästerna bjöds på konfekt och vin (jämför begravningskonfekt). Konfekt tillverkades länge främst av sockerbagare.

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.