Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

modifierad stärkelse

modifierad stärkelse (av modifiera, av franska modifier ’ändra’, ’modifiera’, ’inskränka’, av latin modiʹfico, se vidare modifikationer), stärkelse vars egenskaper modifierats genom partiell nedbrytning eller introduktion av kemiska grupper, t.ex. acetat eller fosfat.

Modifierad stärkelse används i pappersindustrin, bl.a. som bestrykningsmedel. Ett flertal typer av modifierad stärkelse är godkända som livsmedelstillsatser, bl.a. distärkelseacetat och hydroxipropylstärkelse, som används för reglering av konsistensen. Fördelar jämfört med vanlig stärkelse är bl.a. ökad stabilitet vid värmebehandling och frysning. Partiellt nedbruten stärkelse används också som fettersättningsmedel.

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.