Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in
olja

olja (latin oʹleum ’(oliv)olja’, av likabetydande grekiska eʹlaion), benämning på tre i kemiskt hänseende olika grupper av (flytande) ämnen: feta oljor, eteriska oljor och mineralolja.

Feta oljor kan vara animaliska eller vegetabiliska (till exempel fiskolja eller olivolja). De består främst av estrar mellan glycerol och olika fettsyror. Se fetter, olje- och fettindustri och oljeväxter.
Kemisk sammansättning
Bildning
Förekomst
Råvara för energianvändning och industriprodukter
Förädling (raffinering)
Produkter och användning
Miljöaspekter
Produktion och konsumtion
Oljemarknaden
Priset på olja
Styrning av oljepriset
Oljekriser
Historik
Litteraturanvisning

Medverkande

Ragnar Ohlson

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.