Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

olja

olja (latin oʹleum ’(oliv)olja’, av likabetydande grekiska eʹlaion), benämning på tre i kemiskt hänseende olika grupper av (flytande) ämnen: feta oljor, eteriska oljor och mineralolja.

Feta oljor kan vara animaliska eller vegetabiliska (till exempel fiskolja eller olivolja). De består främst av estrar mellan glycerol och olika fettsyror. Se fetter, olje- och fettindustri och oljeväxter.

Kemisk sammansättning

Bildning

Förekomst

Råvara för energianvändning och industriprodukter

Förädling (raffinering)

Produkter och användning

Miljöaspekter

Produktion och konsumtion

Oljemarknaden

Priset på olja

Styrning av oljepriset

Oljekriser

Historik

Litteraturanvisning

Medverkande

Ragnar Ohlson

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.