Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

servett

servett (franska serviette ’servett’; ’handduk’), serviett, en vanligen kvadratisk duk, oftast av linne eller halvlinne i bordsdukens mönster eller färg, sedan slutet av 1800-talet för engångsbruk även av papper, använd för att torka av mun och fingrar och för att skydda kläderna under måltiden.

Redan romarna använde servetter (latin mappa). Under medeltiden erbjöds i högre kretsar de ätande att före måltiden torka händerna på ett handkläde. Under måltiden kunde man då torka av sig på den långt nedhängande bordsduken. Senare kom långa servetter, avsedda att läggas över knäna på flera bredvidsittande gäster,

Medverkande

Jan-Öjvind Swahn

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.