(1 av 1 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Terrängformer och berggrund

Huvuddragen i USA:s topografi är en äldre bergskedja längs östra sidan, en yngre längs den västra och ett stort och lågt område däremellan. I det senare är Mississippifloden med bifloder, främst Missourifloden och Ohiofloden, en central livsnerv. Se även Alaska (Terrängformer och berggrund) samt Hawaii (Terrängformer och berggrund).

En betydande landformsregion i sydligaste och östra USA är kustslätten. Den byggs upp av unga, lösa sediment och når en största bredd av 800 km utmed Mexikanska golfen. Kustslätten innefattar hela Floridahalvön men

(81 av 680 ord)

Klimat

Inom ett så vidsträckt område som USA finns flera olika klimattyper. Landets öppenhet i nord–sydlig riktning, dvs. avsaknaden av stora bergskedjor i öst–västlig riktning, medför att klimatets kontinentala prägel förstärks då varma luftmassor tränger långt norrut på sommaren och kalla långt söderut på vintern. Det är bara stillahavskusten, och i mindre uträckning kusterna vid Mexikanska golfen och Atlanten söder om Virginia, som har ett av havet temperaturmässigt mer utjämnat klimat.

Norr om latituden ca 40° råder ett kalltempererat fuktigt klimat

(80 av 793 ord)

Växt- och djurliv

USA uppvisar en imponerande rikedom av natur och har fortfarande stora, relativt orörda vildmarksområden där naturen tillåts sköta sig själv. Landet sträcker sig från det subtropiska Karibien i söder till det arktiska Alaska i norr och uppvisar däremellan en stor variation av olika naturtyper som inkluderar stora ökenområden, prärier, milsvida skogar, stora sjöar och floder samt höga berg.

USA är till ytan jämförbart med Europa men uppvisar en betydligt mer mångformig växt- och djurvärld. Där finns t.ex. fyra gånger så

(80 av 1518 ord)

Naturskydd

År 2012 var ca 27 % av landets areal naturskyddad i någon form; bl.a. fanns 87

(16 av 107 ord)

Medverkande

  • Johan Warell
  • Magnus Sylvén
  • Ragnar Hall
  • Sven Behrens
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Natur. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/usa/natur