1. arbetskraft

    arbetskraft, summan av antalet sysselsatta och öppet arbetslösa, dvs. de personer som har eller söker arbete.
  2. arbetskraftsinvandring

    arbetskraftsinvandring, invandring, permanent eller tillfällig, av arbetskraft till ett land.

  3. arbetskraft

    arbetskraft, enligt marxistiskt språkbruk är arbetskraft (arbetsförmåga) en vara som arbetaren säljer till kapitalisten.
  4. uthyrning av arbetskraft

    uthyrning av arbetskraft, ett rättsförhållande mellan en beställare och en arbetsgivare som innebär att arbetsgivaren mot ersättning ställer arbetstagare till beställarens förfogande för att utföra arbete som hör till beställarens verksamhet.
  5. arbetskraftsundersökningar

    arbetskraftsundersökningar, AKU, av Statistiska centralbyrån utförda månatliga intervjuundersökningar av ett representativt urval av Sveriges befolkning i åldern 16–64 år.
  6. arbetskraftsbarometern

    arbetskraftsbarometern, benämning på den av Statistiska centralbyrån årligen genomförda enkätundersökningen av arbetsmarknadsläget och utsikterna för vissa utbildningsgrupper, varav huvuddelen utgörs av högskoleutbildningar.
  7. arbetskraft

    ar`betskraft subst. ~en ORDLED: arbets--kraft-en
    Svensk ordbok
  8. förintelsen

    förintelsen (engelska holocaust, hebreiska shoa), benämning på nazisternas folkmord på judar under andra världskriget 1939–45.

  9. arbetskraftstalet

    arbetskraftstalet, egentligen relativa arbetskraftstalet, tal som anger storleken av arbetskraften, uttryckt i procent av befolkningens storlek.
  10. kapitalism

    kapitalism, ekonomiskt system där produktionsmedlen företrädesvis befinner sig i privat ägo och där produktionen regleras av marknadskrafterna.