1. arom

    arom, välsmakande och/eller välluktande, naturlig eller syntetisk blandning av kemiska föreningar vilken bildas eller tillsätts t.ex. vid livsmedelstillverkning eller matlagning (se aromämne).
  2. aromatiska föreningar

    aromatiska föreningar, organisk-kemiska föreningar vars elektronstruktur ger dem en ovanligt hög grad av stabilitet (se aromaticitet).
  3. aromatiska kolväten

    aromatiska kolväten, kolväten som innehåller en eller flera aromatiska ringstrukturer (se aromaticitet).

  4. aromaticitet

    aromaticitet, teoretiskt begrepp inom organisk kemi, använt vid beskrivning av elektronstrukturer som ger föreningar en särskilt hög grad av stabilitet och reaktionströghet.
  5. aromämne

    aromämne, essens, livsmedelstillsats som används för lukt- och smaksättning.
  6. arom

    arom, i allmänt språkbruk: vällukt, karakteristisk och angenäm lukt.
  7. arom

    arom, begrepp inom kärnfysiken som sammanhänger med symmetriförhållanden i kvarkarnas inbördes relationer.
  8. Aroma

    Aroma, äppelsort (dessertäpple) framställd i Balsgård i Skåne genom en korsning mellan ’Ingrid Marie’ och ’Filippa’ gjord 1947.
  9. aromaterapi

    aromaterapi, ibland oljemassage, alternativmedicinsk användning av eteriska (väldoftande) och andra vegetabiliska oljor i terapeutiskt syfte.
  10. aromater

    aromater, trivialbeteckning för alicykliska och aromatiska föreningar som ingår i mineralolja.