1. avvikande beteende

    avvikande beteende, sociologisk term för beteende som bryter mot gruppens eller samhällets etablerade normer.
  2. avvika

    a`vvika verb avvek, avvikit el. avvikt, avviken el. avvikt, avvikna el. avvikta, pres. avviker ORDLED: av--vik-er SUBST.: avvikande, avvikning; avvikelse
    Svensk ordbok
  3. klimatförändring

    klimatförändring, tydlig och varaktig förändring i klimatsystemet som manifesteras i egenskaper som medeltemperatur, nederbördsfördelning och havsnivåer.

  4. socialism

    socialism, benämning på såväl en uppsättning politiska ideal som rörelser eller partier som arbetar för att förverkliga dessa ideal.

  5. stämplingsteori

    stämplingsteori, socialpsykologisk teori som behandlar sambandet mellan avvikande beteende och det omgivande samhällets reaktion.
  6. mutation

    mutation, bestående förändring i det genetiska materialet vilken överförs till kommande cellgenerationer.

  7. marxism

    marxism, samlingsbenämning på alla de riktningar och rörelser som hävdat och hävdar släktskap med Karl Marx verk och teorier.
  8. kommunism

    kommunism, benämning på en rad besläktade idéer om att egendomen bör vara gemensam eller åtminstone jämnt fördelad i samhället.

  9. gängbrottslighet

    gängbrottslighet, gängkriminalitet, brott som begås inom ramen för ett gruppsammanhang som har viss varaktighet och där brottsligheten spelar en inte obetydlig roll för gruppens identitet.

  10. Jehovas vittnen

    Jehovas vittnen, egentligen Jehovas vittnen – Bibelsällskapet Vakttornet, internationell religiös rörelse med amerikansk bakgrund.