1. bestånd

    bestånd, i inskränkt mening de individer av en art, underart, varietet eller form som finns samlade inom ett begränsat område.
  2. bestånd

    bestån´d subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en ORDLED: be-stånd-et
    Svensk ordbok
  3. beståndsföryngring

    beståndsföryngring, plantskog uppkommen genom självsådd under ett slutet bestånd.
  4. beståndsvård

    beståndsvård, behandling av skogsbestånd i syfte att förbättra det ekonomiska resultatet.
  5. beståndstaxering

    beståndstaxering, beståndsinventering, uppskattning av virkesförråd m.m. och beskrivning av beståndskaraktärer i skogsbestånd eller åtgärdsenheter.
  6. beståndsbeskrivning

    beståndsbeskrivning, förteckning över uppgifter och beståndskaraktärer som är av betydelse för planering av skogshushållning, skogsskötsel och avverkning inom ett skogsbestånd eller en åtgärdsenhet.
  7. beståndsstorhet

    beståndsstorhet, i ekonomisk teori en storhet (variabel eller konstant) som definieras och mäts för en viss tidpunkt och inte per tidsenhet, t.ex. valutareserv.
  8. beståndsindelning

    beståndsindelning, arbetsmoment vid skogskartläggning av ett skogsområde eller skogsinnehav: man urskiljer och ritar in gränserna för olika ägoslag, skogsbestånd eller åtgärdsenheter.
  9. beståndsanläggning

    beståndsanläggning, föryngring, etablering av ett nytt skogsbestånd genom självsådd eller kultur.
  10. beståndsmarknad

    beståndsmarknad, vanligen en marknad där tillgången vid en viss tidpunkt är det existerande beståndet av nyttigheten och efterfrågan är det med hänsyn till priser o.d. önskade innehavet vid samma tidpunkt.