1. Vietnamkriget

    Vietnamkriget, väpnad konflikt 1957–75 som hade sin bakgrund i det så kallade Indokinakriget 1946–54, vilket ledde till att Vietnam blev självständigt men delades längs 17:e breddgraden i ett kommunistiskt styrt Nordvietnam under ledning av Hô Chi Minh och ett USA-orienterat Sydvietnam där Ngô Đinh Diêm 1955 blev president.

  2. marxism

    marxism, samlingsbenämning på alla de riktningar och rörelser som hävdat och hävdar släktskap med Karl Marx verk och teorier.
  3. resonans

    resonans, inom fysiken ett allmänt fenomen hos svängande (oscillerande) system som innebär att även en svag, periodisk yttre störning (drivande kraft) inom ett snävt frekvensområde kan leda till att systemets svängningsamplitud ökar kraftigt.
  4. ljud

    ljud, trycksvängningar som utbreder sig som vågor.

  5. permittenttrafiken

    permittenttrafiken, transporterna genom Sverige från och till Norge (och Finland) av tyska permittenter och tysk krigsmateriel under andra världskriget (angående Engelbrechtdivisionen, se detta ord).

  6. solförmörkelse

    solförmörkelse, astronomiskt fenomen som uppstår då månen passerar framför solskivan.
  7. elektrofores

    elektrofores, vandring av elektriskt laddade molekyler eller partiklar genom en vätska under inverkan av ett elektriskt fält.

  8. kompass

    kompass, instrument som bland annat används för att bestämma rörelseriktning eller bäring till föremål på jordytan.

  9. skatt

    skatt, en lagstadgad inbetalning till det allmänna utan direkt motprestation.

  10. kartprojektioner

    kartprojektioner, metoder för överföring av lägen på jordytan (respektive himmelssfären) till en plan karta.