1. etik

    etik kommer ursprungligen från grekiskan och betyder ’sed’ eller ’vana’.

  2. deontologisk etik

    deontologisk etik, filosofisk term för normativa etiska teorier, som hävdar att en handlings etiska status är helt eller delvis oberoende av dess konsekvenser.
  3. normativ etik

    normativ etik, inom filosofin beteckning dels på ett visst enskilt etiskt system som framställs med anspråk på att vara vägledande för mänskligt liv och handlande, dels på den verksamhet som består i framläggandet eller studiet av sådana system.
  4. medicinsk etik

    medicinsk etik, tvärvetenskapligt forsknings- och undervisningsämne som kritiskt, historiskt och analytiskt granskar moraliska och etiska aspekter på (beslut som gäller) sjukvård och medicinsk forskning.
  5. etikett

    etikett, sammanfattande benämning på de inom ett samhälle eller en grupp tillämpade yttre formerna.
  6. teleologisk etik

    teleologisk etik , filosofisk term som i sin huvudanvändning står för sådana normativa etiska teorier som hävdar att en handlings etiska status beror av dess konsekvenser.
  7. deskriptiv etik

    deskriptiv etik, ett rent beskrivande (deskriptivt) studium av etiska ståndpunkter, t.ex. inom en viss kultur eller religion, utan ställningstagande till deras ev. giltighet.
  8. teologisk etik

    teologisk etik, dels relationen moral–religion, dels teologiska etiktraditioner, dessutom i Sverige etik som universitetsämne; se etik.
  9. etik

    eti´k subst. ~en ORDLED: et-ik-en
    Svensk ordbok
  10. moral

    moral, uppfattning om rätt och orätt.