1. exposition

    exposition, i allmän betydelse detsamma som exponering; i medicin och epidemiologi att bli utsatt (exponerad) för något yttre, kanske en sjukdomsframkallande faktor, t.ex. ett smittämne eller radioaktiv strålning.
  2. exposition

    exposition är det avsnitt i en teaterpjäs där man får reda på vilka personer som är med, var och när pjäsen utspelas och andra viktiga upplysningar.
  3. exposition

    exposition, i allmän betydelse detsamma som exponering; i musiken en formdel som presenterar ett eller flera teman, vilka sedan på något sätt bearbetas.
  4. exposition

    exposition [-ʃo´n] subst. ~en ~er ORDLED: ex-pos-it-ion-en
    Svensk ordbok
  5. expositionsklimat

    expositionsklimat, klimat modifierat av graden av utsatthet för instrålning, vind m.m. och därför beroende av marklutning i förhållande till väderstreck och läge i förhållande till bl.a. branter eller skyddande eller avskärmande skog.
  6. joniserande strålning

    joniserande strålning, oftast benämning på alfa-, beta- och gammastrålning som absorberas i materia och därvid slår ut elektroner från atomer och molekyler, efterlämnande elektriskt laddade joner.

  7. epidemiologi

    epidemiologi, vetenskaplig disciplin som sysslar med sjukdomars utbredning, orsaker och förlopp.
  8. etiologi

    etiologi, egentligen läran om sjukdomsorsaker; numera vanligen orsaken till en sjukdom.
  9. dramaturgi

    dramaturgi, dramateori.
  10. vaccination

    vaccination, vaccinering, framkallande av immunologiskt skydd mot en viss sjukdom, oftast infektionssjukdom, genom tillförsel av ämnen från den sjukdomsframkallande organismen.