1. förlust

    förlust, inom ekonomin då en verksamhets kostnader är större än dess intäkter.
  2. erosion

    erosion, nötning och skulptering av berggrund och jordtäcke genom rinnande vatten, vind, vågor eller glaciäris.
  3. förlust

    förlus´t subst. ~en ~er ORDLED: för-lust-en
    Svensk ordbok
  4. förlust av medborgerligt förtroende

    förlust av medborgerligt förtroende, påföljd vid vissa brott enligt 1864 års strafflag, som innebar att den som gjort sig skyldig till något av dessa brott gick förlustig samhällets aktning och därmed de rättigheter och förmåner som tillkom en oförvitlig medborgare, såsom allmän och kommunal rösträtt och valbarhet, innehav av statsämbete m.m.
  5. Vietnamkriget

    Vietnamkriget, väpnad konflikt 1957–75 som hade sin bakgrund i det så kallade Indokinakriget 1946–54, vilket ledde till att Vietnam blev självständigt men delades längs 17:e breddgraden i ett kommunistiskt styrt Nordvietnam under ledning av Hô Chi Minh och ett USA-orienterat Sydvietnam där Ngô Đinh Diêm 1955 blev president.

  6. förlustfunktion

    förlustfunktion, funktion inom beslutsteori som anger hur stor förlusten kommer att bli under olika omständigheter för alla tänkbara alternativa beslut.
  7. förlustutjämning

    förlustutjämning, möjlighet för skattskyldig att använda sig av en förlust under ett beskattningsår för att minska sin skattepliktiga inkomst under ett tidigare eller senare år.
  8. förlustreaktion

    förlustreaktion, sammanfattande benämning på en individs psykiska och beteendemässiga reaktion på att något betydelsefullt gått förlorat (t.ex. genom en anförvants död eller en allvarlig kroppslig skada).
  9. Koreakriget

    Koreakriget, väpnad konflikt om Korea 1950–53.

  10. globala målen för hållbar utveckling

    globala målen för hållbar utveckling, hållbara utvecklingsmål, engelska Sustainable Development Goals (SDG), 17 mål som FN antagit för att skapa en långsiktigt global hållbar utveckling.