1. givare

    givare, sensor, anordning för omvandling av ett värde av en fysikalisk storhet till ett värde av en annan storhet, t.ex. vikt till elektrisk spänning.
  2. givare

    gi`vare subst. ~n äv. givarn, plur. ~, best. plur. givarna ORDLED: giv-ar-en
    Svensk ordbok
  3. induktiv givare

    induktiv givare, givare för bestämning av längder eller vinkelläge som grundas på förändring av induktansen vid en förskjutning av en järnkärna eller en spole.
  4. analog givare

    analog givare, engelska transducer, anordning som känner av en fysikalisk storhet, t.ex. temperatur, och som vanligen lämnar en elektrisk signal som ett mått på storheten.
  5. magnetoelastisk givare

    magnetoelastisk givare, elektromagnetisk komponent baserad på magnetoelasticitet, dvs. fenomenet att en mekanisk spänning förändrar magnetiseringen hos ett ferromagnetiskt elastiskt material.
  6. mekanisk givare

    mekanisk givare, anordning som på mekanisk väg omvandlar värdet på en fysikalisk storhet till ett värde på en längd- eller visarskala; t.ex. ett mätur, som omvandlar längdmått till visarmått via en kuggstång, eller en fjädervåg (dynamometer), som omvandlar vikt till längdmått via en fjäder.
  7. religion

    religion, en kulturyttring som inte låter sig infångas under någon generellt accepterad, heltäckande definition.

  8. etnicitet

    etnicitet, identifikation med och känsla av tillhörighet till en etnisk grupp.

  9. Vilhelm Moberg

    Moberg, Vilhelm, född 20 augusti 1898, död 8 augusti 1973, författare.
  10. Gustav Vasa

    Gustav Vasa (egentligen Gustav I), född troligen 12 maj 1496, död 29 september 1560, svensk kung 1523–60, son till Erik Johansson (Vasa) och Cecilia Månsdotter (Ekaätten).