1. herrgårdsost

    herrgårdsost, svensk rundpipig hårdost av emmentalertyp, i sin milda variant lagrad 2–4 månader.

  2. herrgårdsost

    herr`gårdsost subst. ~en ~ar ORDLED: herr-gårds--ost-en
    Svensk ordbok
  3. Jarlsberg

    Jarlsberg, storpipig, norsk hårdost av samma typ som svensk herrgårdsost.
  4. rundpipig

    rundpipig sägs en ost vara vars snittyta består av ett fåtal runda, regelbundna hålrum, som kallas pipor.
  5. arombakterier

    arombakterier, vissa mjölksyrabakterier som ingår i de syrningskulturer som används vid tillverkning av filmjölk, gräddfil, ost m.m. och som ger dessa produkter deras speciella smak.
  6. ost

    ost, färsk eller mognad mjölkprodukt som tillverkas genom att vassle avskiljs efter koagulering eller annan motsvarande behandling av mjölk eller mjölkprodukt.

  7. vällagrad

    vä`llagrad adj. vällagrat ORDLED: väl--lagr-ad
    Svensk ordbok
  8. lagra

    la`gra verb ~de ~t ORDLED: lagr-ar SUBST.: lagrande (till 1), lagring (till 1)
    Svensk ordbok