-
herrgårdsost
herrgårdsost, svensk rundpipig hårdost av emmentalertyp, i sin milda variant lagrad 2–4 månader.
-
herrgårdsost
herr`gårdsost subst. ~en ~ar ORDLED: herr-gårds--ost-enSvensk ordbok -
Jarlsberg
Jarlsberg, storpipig, norsk hårdost av samma typ som svensk herrgårdsost. -
rundpipig
rundpipig sägs en ost vara vars snittyta består av ett fåtal runda, regelbundna hålrum, som kallas pipor. -
arombakterier
arombakterier, vissa mjölksyrabakterier som ingår i de syrningskulturer som används vid tillverkning av filmjölk, gräddfil, ost m.m. och som ger dessa produkter deras speciella smak. -
ost
ost, färsk eller mognad mjölkprodukt som tillverkas genom att vassle avskiljs efter koagulering eller annan motsvarande behandling av mjölk eller mjölkprodukt.
-
vällagrad
vä`llagrad adj. vällagrat ORDLED: väl--lagr-adSvensk ordbok -
lagra
la`gra verb ~de ~t ORDLED: lagr-ar SUBST.: lagrande (till 1), lagring (till 1)Svensk ordbok