1. humanism

    humanism, som historisk företeelse – vanligen i bestämd form, humanismen – ett bildningsprogram där människans förädling antas bäst bli förverkligad genom studiet och efterliknandet av den grekisk-romerska antiken.
  2. humankapital

    humankapital, human resources, HR, människors kunskaper, färdigheter och andra till produktionsförmågan bidragande fysiska och psykiska egenskaper som förvärvats genom investeringar i form av bl.a. utbildning, träning och hälsovård.
  3. humanism

    humanism, i filosofisk bemärkelse ett etiskt-estetiskt förhållningssätt som grundas i en normativ uppfattning av människans väsen.
  4. Human Rights Watch

    Human Rights Watch, oberoende internationell människorättsorganisation som verkar för starkare skydd för mänskliga fri- och rättigheter.

  5. human relations-skolan

    human relations-skolan, riktning inom arbetssociologin som framhäver socialpsykologiska faktorers betydelse för produktivitet.
  6. humanist

    humanist, i renässansens Italien de som undervisade i studia humanitatis, främst retorik.
  7. humaniora

    humaniora, en i Tyskland och Skandinavien använd benämning på de humanistiska vetenskaperna, från början motsvarande renässansens ” studia humanitatis” (se humanism).
  8. humanitär rätt

    humanitär rätt, regelkomplex inom folkrätten.
  9. human resources

    human resources, HR, detsamma som humankapital.
  10. Humanisterna

    Humanisterna, till 1999 Human-Etiska Förbundet, intresseorganisation för människor med sekulär (icke-religiös) livssyn.