1. kontinent

    kontinent, stor sammanhängande landmassa eller världsdel.
  2. kontinuitet

    kontinuitet, obrutet sammanhang i tiden eller rummet.
  3. kont

    kont, samisk bärvagga av trä, överdragen med renskinn.
  4. kontroversiell

    kontroversiell är en person eller ett ämne som folk kan bli osams om.
  5. kontinentaldrift

    kontinentaldrift, detsamma som kontinentalförskjutning, se kontinentalförskjutningsteorin och plattektonik.
  6. kontinuum

    kontinuum, kontinuerlig följd, kontinuerligt förlopp; i matematiken en benämning på mängden av alla reella tal; även ett metriskt rum som är kompakt och sammanhängande och inte utgörs av bara en enda punkt.
  7. kontext

    kontext, det språkliga sammanhang som ett ord eller ett yttrande ingår i; i pragmatiskt inriktad lingvistik även om den icke-språkliga situation där en språkhandling sker.
  8. kontinentalsystemet

    kontinentalsystemet, sammanfattande benämning på de handelspolitiska åtgärder som Napoleon I tillgrep 1806–14 i kriget mot Storbritannien.
  9. kontinentalsockel

    kontinentalsockel, kontinentalhylla, shelf, den del av jordens kontinenter som sträcker sig från havets strandlinje ut mot djup på i genomsnitt 130 m där kontinentalbranten tar vid.

  10. kontinentalförskjutningsteorin

    kontinentalförskjutningsteorin, kontinentaldriftsteorin, en av Alfred Wegener 1912 framlagd teori som innebar att dagens kontinenter en gång hängt ihop i en enda landmassa, av Wegener benämnd Pangea (’allt land’), som sedan efter hand splittrats i mindre delar (dagens kontinenter) vilka förskjutits till sina nuvarande lägen.