1. nybyggnad

    ny`byggnad subst. ~en ~er ORDLED: ny--bygg-nad-en
    Svensk ordbok
  2. nybyggnadskarta

    nybyggnadskarta, karta som anger gränser för en tomt och de bestämmelser som gäller för olika delar av denna.
  3. kollektivtrafik

    kollektivtrafik, trafik där resenärer i organiserad form tillsammans använder ett fordon.

  4. första världskriget

    första världskriget, krig 1914–18 mellan å ena sidan Tyskland och Österrike–Ungern, till vilka även Turkiet och Bulgarien anslöt sig (centralmakterna) och å andra sidan Frankrike, Ryssland och Storbritannien (trippelententen) jämte Serbien samt senare Japan, Italien, Rumänien och USA jämte ett mycket stort antal andra stater.
  5. särskild fastighetstaxering

    särskild fastighetstaxering, fastighetstaxering som äger rum år då allmän fastighetstaxering inte sker.

  6. British Museum

    British Museum, bibliotek och museum i London, grundat 1753 genom en donation av Hans Sloane, innehållande böcker, naturalhistoriska samlingar och kuriosa.

  7. Kanslihuset

    Kanslihuset, tidigare benämning på ett hus vid Mynttorget i Stockholm som nu ingår i riksdagens byggnadskomplex och kallas ledamotshuset; det rymmer ledamotsrum och partigruppskanslier.
  8. installationsteknik

    installationsteknik, det teknikområde som omfattar de tekniska installationer som måste finnas i byggnader för att ge det inomhusklimat och den tekniska betjäning människorna och verksamheten kräver.
  9. Statens centrum för arkitektur och design

    Statens centrum för arkitektur och design, Arkitektur- och designcentrum, ArkDes, till 2013 Arkitekturmuseet, museum beläget på Skeppsholmen i Stockholm.

  10. Fredric Henric af Chapman

    af Chapman, Fredric Henric, född 9 september 1721, död 19 augusti 1808, skeppsbyggmästare, viceamiral, Sveriges förste fartygskonstruktör som gjorde skeppsbyggnad till vetenskap.