1. servera

    serve´ra verb ~de ~t ORDLED: serv-er-ar SUBST.: serverande, servering
    Svensk ordbok
  2. indisk mat

    indisk mat. Med de stora skillnader som föreligger i såväl religiösa som klimat- och odlingsmässiga förhållanden är det en grov förenkling att tala om ett indiskt kök som en enhet.

  3. haloumi

    haloumi, halloumi, ost som tillverkas på Cypern, traditionellt av fårmjölk.

  4. svensk mat

    svensk mat. Historiskt sett finns det ingen typisk svensk mat. Sverige är ett långt land med stora variationer i klimatet från norr till söder. Klimatskillnaderna medför att det är stora variationer i vad man har ätit landet runt.

  5. japansk mat

    japansk mat. Det japanska köket har gamla traditioner som trots det högteknologiska samhällets framfart biter sig fast i folksjälen.

  6. marockansk mat

    marockansk mat, smakrik men sällan riktigt stark, präglas av en mångfald influenser samt av de naturliga förutsättningarna i landet.

  7. samisk mat

    samisk mat, det av äldre, traditionellt samiska näringsformer präglade kosthållet i Sápmi.

  8. torsk

    torsk, Gadus morhua, art i familjen torskfiskar.
  9. köttbullar

    köttbullar, maträtt av köttfärs.

  10. tysk mat

    tysk mat. Himmel und Erde, ’himmel och jord’, är sinnebilden för dagens tyska kök, raffinerat och bondskt (och även namnet på ett populärt äppel- och potatismos).