1. social

    social, samhällelig, samhälls-, samhällsbildande, relaterad till andra; i utvidgad betydelse omvårdnads-, omsorgs- (till exempel i termer som socialförsäkring, socialtjänst); ibland också sällskaplig.

  2. socialism

    socialism, benämning på såväl en uppsättning politiska ideal som rörelser eller partier som arbetar för att förverkliga dessa ideal.

  3. sociala medier

    sociala medier, samlingsnamn på kommunikationskanaler som tillåter användare att kommunicera direkt med varandra genom exempelvis text, bild eller ljud.

  4. social inlärning

    social inlärning, inlärning av sociala beteenden.
  5. social konstruktivism

    social konstruktivism, se konstruktionism.
  6. social kontroll

    social kontroll, processer och mekanismer som medför att samhällsmedborgare handlar i enlighet med rådande regler, normer och värden.
  7. socialisation

    socialisation, inom sociologin förmedling och inlärning av färdigheter som medför att individen formas till en personlighet.
  8. socialpsykologi

    socialpsykologi, gren inom beteendevetenskaperna som studerar hur det sociala samspelet mellan individer fungerar och påverkar de inblandade.

  9. socialt kapital

    socialt kapital, samhällsvetenskapligt begrepp som förekommer i olika varianter men som vanligen betecknar de egenskaper vid sociala relationer som gör att människors samverkan grundas på tillit.

  10. social rörlighet

    social rörlighet, mobilitet , individers byte av position mellan sociala skikt.