1. specialitet

    specialitet, inom området läkemedel kortform för den tidigare gällande termen farmaceutisk specialitet.
  2. specialitet

    specialitet, inom vårdområdet ett ämnesområde inom vilket en läkare, tandläkare respektive veterinär kan få bevis om specialistkompetens, se medicinsk specialitet.
  3. medicinsk specialitet

    medicinsk specialitet, medicinskt ämnesområde inom vilket läkare kan erhålla specialistkompetens.

  4. farmaceutisk specialitet

    farmaceutisk specialitet, tidigare använd legal och administrativ benämning på läkemedelsprodukt som godkänts (tidigare term: registrerats) för försäljning. Se läkemedel.
  5. specialitetsprincipen

    specialitetsprincipen, princip inom juridiken som gör klart att en rättighet till en sak endast gäller denna speciella sak, t.ex. viss egendom som lämnats till en annan för förvar eller visst föremål som pantsatts, inte något annat föremål som ersätter det speciellt angivna.
  6. specialitet

    specialitet [-te´t el. -te´] subst. ~en [-te´ten el. -te´n] ~er [-te´ter el. -te´er] ORDLED: speci-al-itet-en
    Svensk ordbok
  7. garanterad traditionell specialitet

    garanterad traditionell specialitet, GTS, EU-stadgad kvalitetsbeteckning för livsmedel vilken till skillnad från skyddad ursprungsbeteckning och skyddad geografisk beteckning inte syftar på geografiskt ursprung utan används för produkter som framställs på traditionellt vis eller efter traditionellt recept.
  8. genetik

    genetik, ärftlighetslära, vetenskap som omfattar studiet av genomets (arvsmassans) uppbyggnad och funktion, uppkomst av förändringar av generna (arvsanlagen) samt biologisk variation.

  9. psykiatri

    psykiatri, själsläkekonst, medicinsk specialitet som har psykiska störningar, deras yttringar, orsaker, behandling och förebyggande som ansvarsområde.

  10. Stig Dagerman

    Dagerman, Stig, född 5 oktober 1923, död 4 november 1954, författare och journalist.