1. struktur

    struktur, i allmän bemärkelse de inbördes relationer och sammanhang som råder mellan delarna i en helhet, med andra ord det sätt på vilket en helhet är uppbyggd av sina element.
  2. strukturalism

    strukturalism, de teorier och metoder inom olika vetenskapliga ämnen som utgår från att enskilda element inte kan analyseras isolerat eftersom de är bestämda av bredare regelbundenheter och mönster; verkligheten är strukturerad.
  3. social struktur

    social struktur, den ram av sociala institutioner, roller, statuspositioner och relationer mellan grupper och individer som reglerar sociala beteendemönster och tillförsäkrar det sociala systemet kontinuitet över tid.
  4. strukturomvandling

    strukturomvandling, process genom vilken resurser omfördelas mellan olika sektorer av ekonomin.
  5. strukturfunktionalism

    strukturfunktionalism, en övergripande sociologisk teori, utvecklad av Talcott Parsons, som anger de allmänna funktioner som behövs för att ett socialt system skall kunna bestå.
  6. strukturformel

    strukturformel, formel för ett kemiskt ämne som anger vilka atomer i dess molekyler som är direkt bundna till varandra och hur atomerna är anordnade i rymden.
  7. strukturell lingvistik

    strukturell lingvistik, strukturlingvistik, språkvetenskap som ser språk som system av enheter eller strukturer på olika nivåer.

  8. strukturarbetslöshet

    strukturarbetslöshet, arbetslöshet som kan hänföras till under längre tid kvarstående skillnader i arbetskraftsefterfrågans och arbetskraftsutbudets sammansättning avseende region, bransch, yrke eller utbildning.
  9. strukturrationalisering

    strukturrationalisering, strukturanpassning, effektivisering av en hel bransch eller en nationell ekonomi.
  10. kemisk struktur

    kemisk struktur, det tredimensionella arrangemanget av atomerna i molekyler, molekyljoner och metallkomplex.