1. teori

    teori, en grupp antaganden eller påståenden som förklarar företeelser av något slag och systematiserar vår kunskap om dem.
  2. makroekonomisk teori

    makroekonomisk teori, den del av nationalekonomin som syftar till att förklara den övergripande och samlade utvecklingen i ekonomin.
  3. kritisk teori

    kritisk teori, filosofisk riktning som under mellankrigstiden framträdde som ett alternativ till traditionellt borgerligt tänkande, se Frankfurtskolan.
  4. grundad teori

    grundad teori, engelska grounded theory, vetenskaplig metod för att generera nya teorier inom samhälls-, beteende- och hälsovetenskaperna.
  5. push–pull-teorin

    push–pull-teorin, teori inom migrationsforskningen enligt vilken förhållandena i hemorten och i inflyttningsområdet tillmäts avgörande betydelse för benägenheten att flytta.

  6. M-teori

    M-teori, den hypotetisk-fysikaliska teori som antas vara grunden och förenande länk för de något olika versionerna av strängteori för materiens fundamentala beståndsdelar.
  7. mikroekonomisk teori

    mikroekonomisk teori, den del av nationalekonomin som behandlar enskilda ekonomiska beslutsfattares beteende och samspel.
  8. centrum–periferi-teorier

    centrum–periferi-teorier, problemformuleringar som utgår från att samhällslivets utformning och utveckling är beroende av geografiska avstånd mellan centralpunkt och omkringliggande områden.
  9. öbiogeografiska teorin

    öbiogeografiska teorin, förklaringsmodell för artrikedomen på öar, framlagd 1967 av de amerikanska ekologerna och evolutionsbiologerna Robert O. MacArthur och Edward O. Wilson.
  10. expressionistisk teori

    expressionistisk teori, filosofisk term; inom värdeteorin en teori enligt vilken värdesatser primärt har expressiv funktion, dvs. uttrycker talarens känslor av gillande eller ogillande.