1. transaktionsanalys

    transaktionsanalys (av senlat. transactio ’slutförande’, ’överenskommelse’, av latin transigo ’slutföra’, ’fullborda’, ’träffa avtal’), psykoterapeutisk teori och metod utvecklad på 1950-talet av den amerikanska psykiatern Eric Berne (1910–70).
  2. transaktionskostnad

    transaktionskostnad, kostnad utöver priset på själva varan eller tjänsten som uppkommer i samband med köp och försäljning, t.ex. kostnader för informationsinsamling.
  3. transaktion

    transaktion [-ʃo´n] subst. ~en ~er ORDLED: trans-akt-ion-en
    Svensk ordbok
  4. globalisering

    globalisering, förändringsprocess varigenom stater och samhällen över hela jorden knyts samman i ömsesidiga beroendeförhållanden.
  5. transaktionsanalys

    transaktionsanalys [-ʃo`ns-] subst. ~en ~er ORDLED: trans-akt-ions--ana-lys-en
    Svensk ordbok
  6. kapital

    kapital, ett av nationalekonomins mest mångtydiga och omtvistade begrepp; ursprungligen benämning på finansiell fond som ger avkastning i form av ränta o.d., senare även på produktionsmedel och tillgångar i allmänhet, dvs. allt som har egenskapen att kunna ge avkastning.
  7. stad

    stad, ett geografiskt område som kännetecknas av en viss typ av rättslig status (juridisk definition) eller en viss typ av markanvändning (funktionell definition).

  8. inkomstskatt

    inkomstskatt, skatt på inkomster, dels från arbete och andra prestationer (förvärvsinkomster), dels sådana som kan hänföras till egendom, såsom avkastning och försäljningsvinster (kapitalinkomster).

  9. bokföring

    bokföring, en kronologisk och systematisk redovisning av ekonomiska förhållanden med angivelse av tid och belopp för varje transaktion som påverkar en verksamhets ekonomiska ställning, s.k. affärshändelse.
  10. internationell ekonomi

    internationell ekonomi, den del av nationalekonomin som behandlar orsakerna till, och de samhällsekonomiska konsekvenserna av, ekonomiska transaktioner mellan länder.