1. utmattning

    utmattning, försvagning som uppkommer då ett material eller en komponent utsätts för upprepade belastningar som vid ett tillräckligt antal belastningsväxlingar leder till sprickbildning och i ett senare skede till utmattningsbrott.
  2. utmattningssyndrom

    utmattningssyndrom, medicinsk diagnos som beskriver en upplevelse av svår utmattning som förmodas ha sin grund i långvarig stress i personens yrkesarbete och/eller i livssituationen i övrigt.
  3. utmattningsprovning

    utmattningsprovning, provning av material och komponenter för att fastställa det antal belastningsväxlingar som kan leda till brott; se utmattning.
  4. utmattning

    u`tmattning subst. ~en ORDLED: ut--matt-ning-en
    Svensk ordbok
  5. akustisk utmattning

    akustisk utmattning kan förekomma i material till följd av växlande belastning (vibrationer) orsakad av ljudvågor.
  6. termisk utmattning

    termisk utmattning, brott i ett material på grund av temperaturfördelningar som varierar över tid och ger upphov till växlande spänningar.
  7. utmattningsbrott

    utmattningsbrott, i materialtekniken, se utmattning.
  8. utmattningsbrott

    utmattningsbrott, en form av benbrott, detsamma som insufficiensfraktur eller stressfraktur.
  9. stress

    stress, inom psykologisk, medicinsk och allmänbiologisk vetenskap de anpassningar i kroppens funktioner som utlöses av fysiska eller psykiska påfrestningar, stressorer (stressfaktorer).

  10. sömn

    sömn, regelbundet återkommande, spontant uppträdande tillstånd med nedsatt förmåga att reagera på yttre stimuli, en form av vila.