1. avhandla

    a`vhandla verb ~de ~t ORDLED: av--handl-ar SUBST.: avhandlande, avhandling
    Svensk ordbok
  2. kärnenergi

    kärnenergi, energi som frigörs vid reaktioner med atomkärnor eller vid sönderfall av atomkärnor.
  3. Charles-Louis de Secondat Montesquieu

    Montesquieu, Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu, född 18 januari 1689, död 10 februari 1755, fransk författare och politisk filosof, slottsherre och hög domare i Bordeaux.

  4. Platon

    Platon, 427–347 f.Kr., grekisk filosof.
  5. asteroid

    asteroid, småplanet som går i bana runt solen och som hör till eller har sitt ursprung i asteroidbältet mellan banorna för Mars och Jupiter.
  6. metafysik

    metafysik, grekiskt uttryck som under senantiken kom att bli en filosofisk fackterm för de problem som avhandlades i en del av de aristoteliska skrifterna, nämligen i ”de (böcker) som kommer efter de fysiska”, grekiska ta meta ta physika ( biblia).
  7. tid

    tid, begrepp som anger ett avstånd mellan två händelser, antingen de sker i samma punkt eller inte, och som med nutid skiljer dåtid från framtid.
  8. lidandets problem

    lidandets problem. Lidandet blir ett tankemässigt problem framför allt där det finns en tro på en gudomlig skapelse och en allsmäktig, kärleksfull styrelse av världen.
  9. Europeiska unionens råd

    Europeiska unionens råd, Ministerrådet, engelska The Council of Ministers, EU:s främsta lagstiftande organ (inte att förväxla med Europarådet eller Europeiska rådet).

  10. Esaias Tegnér

    Tegnér, Esaias, född 13 november 1782, död 2 november 1846, skald, lärd, prästman, ledamot av Svenska Akademien från 1819; jämför släktartikel Tegnér.