1. avlatsbrev

    avlatsbrev, indulgensbrev, dokument som innehåller en försäkran om avlat.

  2. avlat

    avlat, i romersk-katolska kyrkan efterskänkande av botgöring för begångna synder.

  3. avlatshandel

    avlatshandel, penningavlat, ett kyrkligt missbruk vid medeltidens slut.

  4. avlagring

    avlagring, i geologin varje form av löst eller fast bergartsmaterial som avsatts i vatten eller på land; jämför sediment.
  5. avla

    a`vla verb ~de ~t ORDLED: avl-ar SUBST.: avlande, avling; avlelse
    Svensk ordbok
  6. Leonardo da Vinci

    Leonardo da Vinci (egentligen Lionardo da Vinci), född troligen 15 april 1452 i Anchiano vid Vinci i Toscana, död 2 maj 1519 i Amboise i Frankrike, italiensk konstnär, arkitekt, uppfinnare och naturforskare, genom sin mångsidighet en av konst- och vetenskapshistoriens största gestalter.

  7. avlastningsventil

    avlastningsventil, säkerhetsventil , an­ord­ning som installeras i behållare eller ledning innehållande vätska eller gas under tryck, och som är så konstruerad att den, då det inre trycket överstiger ett visst tillåtet högsta värde, öppnar och släpper ut en del av innehållet tills trycket åter sjunkit till det tillåtna.
  8. avlappning

    avlappning innebär att man syr fast en skos slitsula mot dess ovandel.
  9. avlagringskorrosion

    avlagringskorrosion, korrosion under eller invid avlagring av korrosionsprodukter, sand etc. till följd av att dessa ämnen kvarhåller fukt eller hindrar syretillförseln.
  10. avlastare

    avlastare, avskeppare, inom sjöfarten den som lämnar gods för vidare transport med fartyg, t.ex. en speditör eller ägaren av godset.