1. beskrivning.

    beskrivning. I filosofiska sammanhang sätts ofta beskrivning i motsats till förklaring, t.ex. när det sägs att vetenskapens uppgift är inte bara att beskriva världen utan också att förklara den.
  2. tjock beskrivning

    tjock beskrivning, hermeneutisk term för den typ av vetenskaplig framställning (inom humaniora och samhällsvetenskap) som samtidigt är både tolkande och beskrivande.
  3. beskrivning

    beskri´vning subst. ~en ~ar ORDLED: be-skriv-ning-en
    Svensk ordbok
  4. bibliografisk beskrivning

    bibliografisk beskrivning, de uppgifter om en boks författare, titel, sidantal, tryckort, tryckår och förläggare (jämte eventuella andra för boken unika uppgifter såsom antal illustrationer, kartor etc.) som behövs för en entydig identifiering av boken.
  5. växthuseffekten

    växthuseffekten, den värmande inverkan som atmosfären utövar på jordytan på grund av sin förmåga att släppa igenom, absorbera eller reflektera strålning av olika våglängder.

  6. klimatförändring

    klimatförändring, tydlig och varaktig förändring i klimatsystemet som manifesteras i egenskaper som medeltemperatur, nederbördsfördelning och havsnivåer.

  7. globalisering

    globalisering, förändringsprocess varigenom stater och samhällen över hela jorden knyts samman i ömsesidiga beroendeförhållanden.
  8. ordbok

    ordbok, liksom lexikon en ordnad förteckning över en väsentlig del av ett språks ord med uppgifter av någon av de typer som anges i det följande.
  9. gängbrottslighet

    gängbrottslighet, gängkriminalitet, brott som begås inom ramen för ett gruppsammanhang som har viss varaktighet och där brottsligheten spelar en inte obetydlig roll för gruppens identitet.

  10. geografi

    geografi betecknar dels ett allmänt kunskapsområde, dels en vetenskaplig disciplin.