-
brännässla
brännässla, Urtica dioica, art i familjen nässelväxter.
-
tartar
tartar, ursprungligen det som på svenska heter råbiff. Numera kallas allehanda finhackade rätter ’tartar’, till exempel laxtartar. Tartarsås är en majonnäs som tillsatts gräslök och eventuellt finhackad pickles.
-
röllika
röllika, rölleka, Achillea millefolium, art i familjen korgblommiga växter.
-
köttbullar
köttbullar, maträtt av köttfärs.
-
gubbröra
gubbröra, ansjovisfräs , maträtt av finhackad ansjovis, lök, hårdkokt ägg och finklippt persilja, frästa tillsammans till en röra. -
biff Rydberg
biff Rydberg består av tärnad oxfilé som steks hastigt och serveras med råstekt tärnad potatis och finhackad gul lök, upplagda var för sig. -
rhode island-sås
rhode island-sås, kall sås av majonnäs med bl.a. tomat- eller chilisås och finhackad paprika. -
biff special
biff special, biff Greta, små tärningar av nötkött som marineras i olja, fransk senap, finhackad lök och äggula, steks hastigt samt serveras med fint tärnad, råstekt potatis. -
råbiff
råbiff, tartarbiff , maträtt som består av fint skrapat eller malet rått nötkött, helst oxfilé. -
djävulssås
djävulssås, sauce diable, kryddstark sås som görs av bl.a. finhackad schalottenlök, krossad vitpeppar, vinäger, vitt vin samt buljong eller köttsky som får koka ihop och därefter kryddas med kajennpeppar.