1. forskare

    forskare är en person som i sitt yrke ägnar sig åt vetenskap, se forskning.
  2. forskare

    forskare [fårs`k-] subst. ~n äv. forskarn, plur. ~, best. plur. forskarna ORDLED: forsk-ar-en
    Svensk ordbok
  3. Unga Forskare

    Unga Forskare, egentligen Förbundet Unga Forskare, ungdomsorganisation med mål att öka ungdomars intresse för naturvetenskap, teknik och forskning.
  4. källkritik

    källkritik, vetenskaplig metod som utvecklats inom historievetenskaperna, men som används mer allmänt, exempelvis av forskare inom humaniora och samhällsvetenskap, liksom inom journalistiken.

  5. förintelsen

    förintelsen (engelska holocaust, hebreiska shoa), benämning på nazisternas folkmord på judar under andra världskriget 1939–45.

  6. nationalism

    nationalism, tankesystem som utgår från att det finns en speciell grupp, nationen, med vissa karakteristika, att de med nationen förknippade värdena och intressena är viktigare än andra kollektiva värden och intressen och att förverkligandet av nationens intressen förutsätter största möjliga politiska oberoende.
  7. medeltiden

    medeltiden, benämning på den epok som ligger mellan den romerska antiken och den tidigmoderna eller ”nyare” tiden.

  8. globalisering

    globalisering, förändringsprocess varigenom stater och samhällen över hela jorden knyts samman i ömsesidiga beroendeförhållanden.
  9. kvalitativ metod

    kvalitativ metod, inom samhällsvetenskaperna ett samlingsbegrepp för olika arbetssätt som förenas av att forskaren själv befinner sig i den sociala verklighet som analyseras, att datainsamling och analys sker samtidigt och i växelverkan, samt att forskaren söker fånga såväl människors handlingar som dessa handlingars innebörder.
  10. renässans

    renässans, stil inom konst och litteratur eller epok inom den västerländska historien.