1. framkalla

    fram`kalla verb ~de ~t ORDLED: fram--kall-ar SUBST.: framkallande, framkallning
    Svensk ordbok
  2. framkallare

    framkallare, kemikalie eller blandning av kemikalier som används vid framkallning av traditionella fotografiska bilder enligt den fotokemiska metoden.
  3. framkallande av fara för annan

    framkallande av fara för annan, brott mot liv och hälsa som begås av den som genom grov vårdslöshet utsätter någon annan för livsfara eller fara för svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom.
  4. genteknik

    genteknik, genetisk ingenjörskonst, teknik som möjliggör ingrepp i genomet (arvsmassan) hos levande organismer.
  5. övergödning

    övergödning, i allmänt språkbruk detsamma som alltför långt gången eutrofiering.

  6. mitokondrie

    mitokondrie, organell (celldel) i alla eukaryota (kärnförsedda) celler som kan andas aerobt (det vill säga med hjälp av syrgas).
  7. stress

    stress, inom psykologisk, medicinsk och allmänbiologisk vetenskap de anpassningar i kroppens funktioner som utlöses av fysiska eller psykiska påfrestningar, stressorer (stressfaktorer).

  8. signalsubstans

    signalsubstans, signalämne, ämne som bildas i en cell och har förmåga att påverka, ge en ”signal” till, en annan cell, dvs. framkalla någon ändring i denna cells aktivitet.
  9. abort

    abort, innebär att en graviditet upphör eller avbryts fram till utgången av den 22:a graviditetsveckan. En abort kan vara spontan (missfall) eller framkallad.

  10. genetik

    genetik, ärftlighetslära, vetenskap som omfattar studiet av genomets (arvsmassans) uppbyggnad och funktion, uppkomst av förändringar av generna (arvsanlagen) samt biologisk variation.