1. Mordells förmodan

    Mordells förmodan, matematisk förmodan, uppställd 1922 av den brittiske matematikern Louis Mordell (1888–1972), rörande antalet rationella lösningar till en polynomekvation P( x,y)=0 i två variabler (eller allmänt, ett system av ekvationer vars komplexa lösningar utgör en kurva).
  2. Fermats förmodan

    Fermats förmodan, påståendet att den diofantiska ekvationen xn + yn = zn saknar icke-triviala heltalslösningar (dvs. xyz ≠ 0) för alla n > 2.
  3. förmodan

    förmo´dan subst., best. f. ~, n-genus; som plur. kan användas förmodanden ORDLED: för-mod-an
    Svensk ordbok
  4. Poincarés förmodan

    Poincarés förmodan, en matematisk förmodan av Henri Poincaré från 1904.
  5. Bieberbachs förmodan

    Bieberbachs förmodan, matematiskt påstående, formulerat 1916 av Ludwig Bie­berbach men allmänt bevisat först 1984 av Louis de Branges.
  6. Langlands’ förmodan

    Langlands’ förmodan (efter den amerikanske matematikern R.P. Langlands, född 1936), samband mellan algebraiska talkroppar och representationsteori för grupper.
  7. Goldbachs förmodan

    Goldbachs förmodan , gissning framförd 1742 av den tyske matematikern Christian Goldbach (1690–1764) i ett brev till Leonhard Euler, att varje jämnt tal från och med 4 kan skrivas som en summa av två primtal.
  8. matematik

    matematik, en abstrakt och generell vetenskap för problemlösning och metodutveckling.
  9. förmodande

    förmo´dande subst. ~t ~n ORDLED: för-mod-and-et
    Svensk ordbok
  10. tro

    tro är 1) förmodan att viss information om sakförhållanden är sann; 2) tillit riktad till viss person; 3) religiöst bestämd livshållning och livstolkning.