1. förringa

    förring´a verb ~de ~t ORDLED: för-ring-ar SUBST.: förringande
    Svensk ordbok
  2. etnocentrism

    etnocentrism, benägenhet eller tendens att se sin egen kultur som central samt att bedöma eller tolka andra kulturer med utgångspunkt i premisser och värdesystem formade i det egna kultursystemet.
  3. härskarteknik

    härskarteknik, sätt att hävda sin egen maktställning genom att förringa en individ eller en grupp.

  4. Joachim von Ribbentrop

    Ribbentrop, Joachim von, 1893–1946, tysk politiker (nazist) och diplomat.
  5. plebejer

    plebejer (latin plebeius, av plebs ’folket’, ’menigheten’, ’plebejerna’), i antikens Rom benämning på folkets breda massa, ursprungligen i motsats till de styrande (se patricier).
  6. dissonansteori

    dissonansteori, teori framlagd av den amerikanska psykologen Leon Festinger för att förklara förändringar av attityder och handlingsmönster.
  7. skandinavism

    skandinavism, rörelse som vid mitten av 1800-talet strävade efter att ena Danmark och de sedan 1814 i union förenade Norge och Sverige kulturellt, ekonomiskt och politiskt.

  8. litteratör

    litteratör (franska littérateur ’författare’, ’litteratör’, av latin litterator ’(elementar)lärare’, egentligen ’person som lär ut bokstäverna’, till littera ’bokstav’), en litterär yrkesbeteckning som växlat innebörd, delvis i relation till litteratur.
  9. motbevisning

    motbevisning, sådan bevisning i en rättegång som presenteras av motparten till den som har bevisskyldigheten och därmed svarar för huvudbevisningen.
  10. terrorism

    terrorism, våldshandlingar som är politiskt betingade och syftar till att påverka samhället eller ett lands politik utan hänsyn till om oskyldiga drabbas.