1. förtjänst

    förtjänst (latin meritum), i teologiskt språkbruk föreställningen att människans goda gärningar utgör en prestation med anspråk på belöning från Guds sida.
  2. förtjänst

    förtjän´st subst. ~en ~er ORDLED: för-tjänst-en
    Svensk ordbok
  3. förtjänst och skicklighet

    förtjänst och skicklighet, befordringsgrunder vid tillsättning av statlig tjänst.
  4. förtjänstorden

    förtjänstorden, orden som utdelas för långvarig tjänstgöring eller förtjänster.

  5. förtjänstmedalj

    förtjänstmedalj, fm, utmärkelsetecken som dels förekommer som den i regel lägsta värdigheten eller underavdelningen inom en orden, s.k. ordensmedalj, dels som självständig dekoration, i regel av guld (förgyllt silver), silver eller brons att bäras i band på bröstet, i enstaka fall i kedja kring halsen.
  6. förtjänsttecken

    förtjänsttecken förekommer dels som en värdighet inom en orden, i regel mellan riddartecken och ordensmedalj, t.ex. Svärdstecknet som fram till 1975 gavs till underofficerare (kompaniofficerare), dels som självständiga dekorationer.
  7. förtjänstutvecklingsgaranti

    förtjänstutvecklingsgaranti, FUG, löneutvecklingsgaranti, LUG, garanti som kan förekomma i de centrala löneuppgörelserna inom den offentliga sektorn och privattjänstemannasektorn.
  8. Albert Einstein

    Einstein, Albert, född 14 mars 1879, död 18 april 1955, tysk-schweizisk-amerikansk fysiker, förgrundsgestalt inom 1900-talets fysik.
  9. frihet

    frihet, centralt begrepp i etik och politisk filosofi.
  10. nykterhetsrörelsen

    nykterhetsrörelsen, sammanfattande benämning på organisationer vilkas medlemmar avstår från alkohol och narkotika och som i regel också arbetar med upplysning om riskerna med dessa preparat och för att få till stånd samhälleliga åtgärder som begränsar konsumtionen.